Best Practice Tour Circulair Aankopen: dagprogramma 1

Datum en tijdstip:
2018-06-07T10:00:00 2018-06-07T16:30:00
Locatie:
Alsico (Ronse) - Concordia (Waregem)
Adres:


Aanmeldperiode:

Een ketenverhaal van circulair textiel

Dit is het eerste dagprogramma van de Best Practice Tour Circulair Aankopen, waarbij we jou meenemen naar de meest inspirerende oplossingen en voorbeelden op vlak van circulaire producten, diensten en bouwprojecten. In totaal worden over de periode 2018-2019 minstens 6 dagprogramma’s aangeboden, telkens met een andere sectorale of regionale focus.

Werkkledingspecialist Alsico (Ronse) en stoffenproducent Concordia (Waregem) zijn partners in een gesloten circulaire keten die wordt beheerd door Dutch Awearness. Dankzij deze samenwerking kan werkkleding tot stand komen die aan alle voorwaarden van de circulaire economie voldoet: lange gebruiksduur, herstelbaarheid, hergebruik en recyclage naar nieuw kwaliteitsvol polyester-filament. Het bezoek geeft u de kans om deze twee belangrijke schakels in de gesloten keten van nabij te leren kennen.

PROGRAMMA

10.00u: bezoek aan Alsico (Ronse)

De bezoekers worden verdeeld over twee groepen; groep 1 krijgt een rondleiding bij cad-methode/atelier/magazijn, terwijl groep 2 een presentatie krijgt over het businessmodel, hoe dat aansluit bij de visie op duurzaamheid en het circulaire project in detail.

Presentaties:

  1. Visie op duurzaamheid en circulaire economie: Alsico Circulair (Vincent)

‘Hoe past Alsico in de circulaire economie?’ –: hoe ziet ons business model er vandaag uit en hoe laten we het evolueren naar een volwaardig circulair model.

Van bij het ontwerp werken we – in samenspraak met de klant – aan een product dat volledig aan de gevraagde functie tegemoet komt, dat alle behoeften op vlak van veiligheid en comfort invult, waar de mogelijkheid tot herstelling wordt ingebouwd en dat bestand is tegen intensief industrieel wassen. Hoe werkt deze performance-based aanpak in de praktijk? (= rondleiding)

70% van onze producten wordt afgenomen door wasserijen, die op hun beurt een service bieden aan eindklanten (verhuur, onderhoud, ophalen en brengen, opbergen,..)Deze wasserijen zijn klanten, maar vooral ook partners. Hoe werkt dit model in de praktijk?

  1. Duurzaam aankopen, het fundament van ons circulair model (Alex/Wouter)

Alsico heeft een belangrijke aankooprol in de keten en kan die – door zijn gewicht – mee verduurzamen. Hoe gaan wij te werk bij de keuze van grondstoffen en leveranciers? Hoe trachten wij totale transparantie te verkrijgen in de keten zoals hij vandaag bestaat?

  1. Zeg niet end-of-life, maar ‘het begin van nieuw leven’ (Rien)

Waarom is de samenwerking met Dutch Awearness het ontbrekende stuk in de puzzel?

Dankzij de samenwerking slagen we erin om van kleding opnieuw kleding te maken. De 100%polyester-stof Infinity laat een recyclage toe naar filament van dezelfde hoge kwaliteit. Daarmee wordt opnieuw stof geweven (Concordia), die opnieuw wordt geconfectionneerd (Alsico). De recyclage is mogelijk dankzij totale transparantie in de keten: elke partner voert alle informatie over de bewerking die hij uitvoert in in een track-and-trace-systeem (CCMS).

Daarnaast biedt de samenwerking een oplossing voor de gigantische hoeveelheid textiel- en plasticafval. Gebruikte kleding van andere oorsprong kan worden opgehaald en verwerkt tot Cliff, een nieuw materiaal waaruit banken, tafels en straatmeubilair kan worden gemaakt. Het composiet kan opnieuw worden vermalen, om er nieuwe producten mee te maken. Ook Cliff is een volledig gesloten grondstoffencirkel.

Rondleiding: Hoe werkt de performance-based aanpak in de praktijk

  1. ontwerp/cad-methode: hoe spelen we in op vraag/behoefte van de klant, hoe gaan we verspilling tegen van bij het begin?
  2. atelier: herstelling tonen/stalenconfectie tonen, vertellen wie er werkt (mensen uit de buurt, van diverse afkomst, vaak al heel lang)
  3. magazijn: de big bags voor Cliff tonen
  4. demonstratie Quantacorp: met twee scans nemen we de maten op – waarom is ook dit circulair?

12.00u: lunch (Alsico-Ronse)

13.30u: verplaatsing naar Concordia (Waregem)

14.00u: bezoek aan Concordia

Dirk De Locht, business unit manager, geeft een algemene presentatie van Concordia Textiles, de visie en de motivatie om deel te nemen aan de gesloten keten geleid door Dutch Awearness. Toelichting bij de circulaire aanpak van het bedrijf.

15.00u: bezoek aan de productie

De bezoekers krijgen een rondleiding doorheen de productie van Concordia waar hen het ganse proces van het weven van – circulair – doek van A tot Z wordt getoond en uitgelegd.

16.30u: einde


Untitled design (97)

De best practice tour is een samenwerking met CSR CAMPUS en IFMA
en wordt deels gesubsidieerd via Vlaanderen Circulair ‘open-call circulair aankopen’.