Masterclass Lean Thinking in Logistics

Datum en tijdstip:
2018-03-27T09:00:00 2018-03-27T17:00:00
Locatie:
Elewijt Center
Adres:
Tervuursesteenweg 564
1982 Elewijt
Aanmeldperiode:

De wereld wordt verder geautomatiseerd. We bevinden ons te midden van ‘The internet of things’. Slimme apparaten geven ons nieuwe informatie ter beschikking. Welke mogelijkheden worden er gecreëerd wanneer we de Lean-strategie* toepassen op deze nieuwe wereld?

*Lean Logistics is een businessstrategie die het vermijden van verspilling in al zijn vormen centraal stelt. Dat wil zeggen: overbodige voorraden elimineren, processen slechts opstarten als ze echt nodig zijn, de flow versoepelen, wachttijden reduceren, etc.

Tijdens deze praktische workshop leer je hoe je het Lean-principe kan implementeren in je eigen organisatie. Via enkele praktische cases (onder meer een real life-case van David Bellon, Airfreight Product Station Director bij DHL Global Forwarding Belgium) leer je hands-on nadenken over verbeteringen in het bijzijn van collega’s uit andere logistieke functies.

Doelgroep

De workshop richt zich op:

  • Middle Managers verantwoordelijk voor een afdeling: productiemanagers, warehousemanagers, transportmanagers, aankoopmanagers, IT-managers, etc.
  • Senior Managers verantwoordelijk voor een divisie of een business unit

De real life cases die behandeld worden, komen uit de logistieke praktijk. Een notie van de term lean is aan te raden.

Programma

De workshop is opgedeeld in vijf delen.

09.00u - 10.30u Deel 1: Het verleden. Het ontstaan van Lean Thinking. Bruikbare samenvatting van de basisprincipes van Lean Thinking zoals gedefinieerd door de werkgroep van het Massachussets Institute of Technology in 1996.
10.30u - 10.45u Koffiepauze
10.45u - 11.30u Deel 2: De deelnemers passen de principes toe op een eenvoudige real life-case.
11.30u - 12.00u Deel 3: De toekomst. De Duitse Overheid publiceerde een tijdje geleden het strategische document ‘Industrie 4.0’. Dat document beschrijft een visie over waar de digitale wereld naar toe gaat. Hoe kunnen we in deze nieuwe omgeving Lean Thinking toepassen om waarde te creëren?
12.00u - 13.00u Lunch
13.00u - 14.15u Deel 4: Real life-case, gepresenteerd door David Bellon, Airfreight Product Station Director at DHL Global Forwarding Belgium.
14.15u - 15.15u

Deel 5: Real life case-oefening. De deelnemers leven zich in de real life-situatie in en stellen voor dit bedrijf een toekomstplan voor.

15.15u - 15.30u Koffiepauze
15.30u - 17.00u Verderzetting Deel 4.

De workshop biedt zeer veel ruimte om te debatteren en met logistieke collega’s na te denken over het creëren van toegevoegde waarde.

Waar ga je mee naar huis?

De deelnemers krijgen een samenvatting mee van de kernprincipes van lean thinking in een handige vorm. De deelnemers beseffen de mogelijkheden van lean thinking voor het creëren van toegevoegde waarde in een snel veranderende wereld. De deelnemers nemen ideeën mee naar huis om de competitiviteit van hun eigen onderneming te verbeteren.