Nieuwe datum!

dfdfdf

STREAM A - Circulair aankopen in de industrie

14u00

Circulair aankopen in de chemiesector : leerpunten uit het essenscia CAN project.

In het kader van de Green Deal Circulair Aankopen van Vlaanderen Circulair was essenscia trekker van het Circulair Aankoop Netwerk (essenscia CAN project). In dit netwerk werden ervaringen uitgewisseld wat circulair aankopen binnen de chemiesector kan betekenen, wat mogelijke struikelblokken zijn maar ook waar mogelijke opportuniteiten liggen. In deze presentatie zal Saskia Walraedt een overzicht geven van de belangrijkste leerlessen uit dit project en illustreren hoe aankoopdiensten innovatief de transitie naar circulaire economie kunnen maken.

Saskia Walraedt, Directeur, Essenscia

14u30

Van Lineair naar Circulair: de bijdrage van Umicore in het sluiten van de metaalkringloop

Umicore is geëvolueerd van een producent naar een materiaaltechnologie- en recyclagebedrijf. Recyclage vormt vandaag een essentiële bevoorradingsroute voor ‘technologiemetalen’. Dit zijn de metalen die we in al onze high-tech toepassingen vinden: in elektronica, elektrische voertuigen, brandstofcellen… Recycling vormt de belangrijkste Europese bron van deze metalen. Recycling is een geïntegreerde waardeketen, waarbij veel verschillende economische actoren betrokken zijn. Collectie, ontmantelen, mechanische bewerkingen gaan de metallurgische raffinage vooraf. Innovatieve technieken moeten worden ontwikkeld om de meest complexe combinaties van metalen te kunnen scheiden. Alleen door samen te werken vanaf de ontwerpfase tot de metallurgische raffinage kunnen we van recyclage een succesverhaal maken.

Jan Tytgat, Director Government Affairs, Umicore

15u00 Koffiepauze
15u30

CASE – Sioen Industries –MVO & Circulaire Economie uitdagingen voor een PBM-Apparel bedrijf

“Circulaire economie” is niet langer een buzzword maar een bijna dagelijks onderwerp in commerciële vraagstellingen. Op basis van recyclagerealisaties met “laaghangend fruit”, of puur marketing gestuurde “Greenwashing,” worden ook voor complexe PBM’s hoge verwachtingen gesteld. Wat kan een fabrikant van multinorm beschermingskledij vandaag al doen, en wat zijn de realistisch te verwachten korte en middellange evoluties, mede in het kader van de komende “uitgebreide fabrikantenverantwoordelijkheid”?

Ivan Deceuninck, Technical Director, Sioen Industries

15u50

Hoe circulair textiel aankopen

Jo brengt een korte voorstelling van de nieuwe Belgische aankoopwegwijzer voor circulair textiel te beginnen bij een korte schets van het Belgische landschap. Daarna neemt hij je mee door alle productiestappen die nodig zijn om het gewenste product te maken om te eindigen in de opmaak van een lastenboek.

Jo Van Landeghem, Quality, Safety & Sustainability Officer @ Creamoda

16u10

CASE  e-Waste From Supply Chain to Supply Cycle

Müller-Guttenbrun ontwikkelde zicht tot de grootste recycler van elektronische apparaten in Centraal Europa.  In deze presentatie krijg je inzicht in de verschillende stappen van dit recycling proces. Deze stappen resulteren in een supply cycle van grondstoffen, die opnieuw kunnen herbruikt worden.  We bekijken ook wat de grootste uitdagingen zijn in deze sector.

Chris Slijkhuis, General manager, Müller-Guttenbrunn

16u30 Einde

 

plenaire sessie Stream A met rand stream B keer terug naar home