Interview met Jonathan Berte

“Bij Robovision zijn we ervan overtuigd dat de toekomst NU is.  Artificiële intelligentie en deep learning kunnen ons helpen om een betere wereld te creëren. Er zijn gewoon niet genoeg mensen om alle problemen in de wereld op te lossen, maar met de hulp van nieuwe technologieën kunnen we veel meer bereiken. “  Jonathan Berte, CEO en Founder van het Techbedrijf Robovision is altijd al geboeid geweest door technologie en hij is ervan overtuigd dat die onze maatschappij kan ten goede komen.

Ondernemer met visie

Hij staat momenteel in het brandpunt van de belangstelling met onder andere een uitgebreid interview in Knack op 5 februari, en een optreden in De Glazen Bol op VRT op 8 maart.  In 2019 kreeg hij de AIG Engineer of the Year Award.  Hij studeerde Toegepaste Fysica aan de U Gent, en specialiseerde zich in Toegpaste Neurologie aan het Institute of Neuroinformatics in Zürich.

Knack noemt hem de Vlaamse Yuval Noah Harari, vanwege zijn zeldzame visie op de toekomst met AI, cyborgs en synthetisch DNA.  Anders dan de Israelische futuroloog biedt Berte echter het perspectief van de ondernemer, die zijn verbeeldingskracht omzet in de praktijk.

Bewijzen dat het wel kan

Jonathan Berte richtte Robovision op in 2008, en ondertussen is deze scale-up reeds uitgegroeid tot een wereldwijd bekend bedrijf met een team van ruim 50 ingenieurs die goochelen met AI, deep learning en neurale netwerken. Zij bouwen zelflerende algoritmes en robots voor bedrijven wereldwijd, onder andere voor bedrijven in Silicon Valley, voor agraische toepassingen, voor veiligheidstechnologie van de Nederlandse politie, en toepassingen in de medische sector (bvb voor het opsporen van kanker).

“In het begin was Robovision zowat het equivalent van een intellectuele Mount Everest” stelt hij in een interview met Bloovi.  Iedereen dacht dat we onze ambities onmogelijk konden waarmaken.  Maar kijk nu, we zijn volop bezig met te bewijzen dat het wel kan.  Moeilijk gaat ook.  We hebben in het begin tegenslagen gekend, en ook wel eens veel geld gespendeerd aan een project dat mislukte.  Maar je kruipt terug recht en leert van je fouten.  Als je overtuigd bent van je droom, en je passie om er te geraken is zo groot, dan kan je dat ook zien als een kans om jezelf te verbeteren”.

Deep Learning

“Deep Learning is de Engelse term voor neurale netwerken die het leerproces van het menselijk brein imiteren” legt Berte uit (cfr Bloovi). “ Speciaal is het feit dat zo’n computersysteem zichzelf kan verrijken en weet op welk moment het bepaalde functies moet uitvoeren.  Vandaag zie je dat het een enorme efficiëntiewinst kan genereren in verschillende toepassingsgebieden. De doorbraak van kunstmatige intelligentie wordt echter afgeremd door de angstcultuur.  Het heeft ook niet geholpen dat mensen als Elon Musk waarschuwen dat we met AI de duivel aan het creëren zijn.  Natuurlijk moeten we waakzaam blijven.  Er moeten ethische debatten gevoerd worden om wettelijke kaders vast te leggen. Dan kunnen bedrijven de nieuwe technologie omarmen en komen we tot een florerende economie.”

Worden we cyborgs?

Volgens Jonathan Berte zijn we ons als soort aan het loskoppelen van de biologische evolutie die ons tot homo sapiens gemaakt heeft en zullen we binnen afzienbare tijd evolueren naar half technologische wezens met een portie synthetisch DNA in ons genoom. “Dat lijkt veraf, maar is dichterbij dan je denkt” zegt hij. “ Het ETH in Zurich heeft vorig jaar voor het eerst synthetisch DNA ontwikkeld.  Waarschijnlijk zullen we gaan sleutelen aan ons genoom, zal er interactie zijn tussen onze hersenen en een databank, en zullen we langzaamaan versmelten tot een nieuwe soort.

 

Jonathan Berte presenteert zijn visie over de toekomst tijdens de 23e Dag van Inkoop & Supply Chain.Keer terugknop