De link tussen douane en BTW

Datum en tijdstip:
2021-10-05T00:00:00 2021-12-12T00:00:00
Locatie:
ONLINE TRAINING
Adres:


Aanmeldperiode:

Deze opleiding biedt de deelnemer een praktische kijk op de diverse indirecte fiscale aspecten die komen kijken bij de internationale handelingen van een onderneming.

Doelgroep
De opleiding is een aanrader voor eenieder die vanuit zijn praktijk bij de BTW en-of douaneafhandeling van in- en/of uitvoertransacties is betrokken. Iedere douane en/ of BTW professional die een klare kijk op beide aspecten van het in- en uitvoerproces wenst te krijgen.

Dus zowel directies finance, taks, logistiek, inkoop, sales en hun leidinggevenden en operationele medewerkers

Vertrekkend vanuit het wetgevend kader met cases en dossiers uit de praktijk van de docenten en graag ook van de deelnemers.

Een basiskennis douane, door opleidingen of door praktische ervaring, is een noodzaak.

BTW en douanerechten nemen een belangrijke plaats in de fiscale opbrengsten van de overheid. Tegelijkertijd wordt het takenpakket van de douane-administratie en daarmee ook de verplichtingen van de ondernemingen die actief zijn op het vlak van de internationale handel, er niet minder op.

Op het vlak van invoer en uitvoer zijn BTW en douane onlosmakelijk met elkaar verweven. Het is dus van cruciaal belang de formaliteiten en verplichtingen vanuit beide perspectieven te bekijken, en te vervullen, om tot een kwalitatieve en regelmatige afhandeling van grensoverschrijdende (niet-EU) transacties te komen.

BTW en douaneformaliteiten worden evenwel vaak onderschat wanneer binnen een onderneming nieuwe goederenstromen worden opgezet. Daarbij wordt er ook vaak verkeerdelijk van uitgegaan dat de BTW formaliteiten rond in- en uitvoer overeenstemmen met de regels die van toepassing zijn op lokale, dan wel intracommunautaire transacties. Bovendien brengen de wijzigingen aan de douanewetgeving vanaf 1 mei 2016 ook een aantal gevolgen op het vlak van de BTW-behandeling met zich mee.

Deze opleiding zal u een antwoord geven op uw vragen. Twee experten van Deloitte staan hiervoor garant. Stuur ons op voorhand vragen en cases! Wij zullen deze in de opleiding graag bespreken.

Programma
• Hoe verloopt een uitvoer BTW- en douanematig?
• Waar dien ik op te letten in het kader van de BTW-vrijstelling voor uitvoer?
• Invoer: in het vrije verkeer brengen of een andere douaneregeling
toepassen? En wat dan met de BTW?
• Behandeling in geval van bijzondere gevallen zoals kettingverkopen, toll
manufacturing, EXW of DDP Incoterms, etc.
• Mogelijkheid tot verlegging van invoer-BTW
• Relevante elementen op het enig document
• Verwerking in de BTW-aangifte
• Uw vragen en cases